Home Blog

PELAN PENDIDIKAN KHAS UNTUK ANAK

0

PELAN PENDIDIKAN KHAS UNTUK ANAK

Setiap ibu bapa inginkan yang terbaik untuk pendidikan anak-anaknya.. bila anak- anak berjaya, ibu bapa paling gembira kerana anak adalah anugerah yang sangat berharga dan perlu dijaga sebaiknya.

Ya, ibu bapa perlu menjaga amanah ini dengan sebaiknya. Dan kebanyakan ibu bapa akan sedaya upaya memberi yang terbaik kepada anak-anak mereka, walaupun kos sara hidup makin lama makin membimbangkan, tak terkecuali melibatkan pendidikan..

Sedihnya, kewangan ibu bapa juga terkesan sekiranya tiada tabungan yang dibuat seawal mungkin.

Ada beberapa situasi :

  1. Jika anak ingin belajar, ibu bapa ada duit – ❌ tiada masalah
  2. Jika anak tidak ingin belajar, ibu bapa ada duit – ❌ tiada masalah
  3. Jika anak tidak ingin belajar, ibu bapa tiada duit – ❌ tiada masalah
  4. Jika anak INGIN BELAJAR, ibu bapa TIADA DUIT – apa perasan kita?

Pernah tak terfikir situasi ke 4, anak ‘best student’ dan ingin sambung belajar, tetapi kita tidak dapat memenuhi hajat mereka kerana masalah kewangan ketika itu?

Apa perasaan kita? Dulu masa mereka main-main dalam pelajaran, kita minta mereka belajar rajin-rajin untuk capai kejayaan, tetapi sekarang mereka sudah berjaya dan ingin sambung pengajian, kita tak dapat beri apa yang mereka minta, KEJAMKAH KITA?

Pendidikan yang baik adalah pasport untuk kehidupan yang sempurna. Dengan itu anda harus merancang untuk tabungan mereka akan datang. Banyak instrumen yang dapat menyediakan pelan pendidikan kepada anak- anak anda.

Medical Card Untuk Orang Sakit

0

ADA KE MEDICAL CARD UNTUK PESAKIT?

Ramai yang tak peduli pasal takaful ketika masih sihat, tapi mereka akan mencari ejen takaful bila doktor sudah pun sahkan penyakit yang mereka alami.. ada 4 kemungkinan bila mereka mendaftar takaful :

Kenali Ahli-ahli Waris

0

Bila membicarakan tentang faraid, kita tak boleh lari daripada cerita tentang waris-waris yang ada hak terhadap harta pusaka.

Waris-waris asas adalah
-pasangan suami atau isteri
-ibu
-ayah
-anak lelaki
-anak perempuan

Wasiat – Nampak Kelebihan, Dapat Kelebihan

0
wasiat

Cerita tadi:

“Tiap sorang waris dia dapat RM 2 – 3 juta sorang…”

“Tau berapa diorang sedekah kan bagi pihak arwah ???”

‘RM 1,000’ !!

Bayangkan jika arwah buat WASIAT

Perancangan Pusaka, Wasiat atau Hibah

0
hibah

Adakah anda faham perancangan pusaka melalui wasiat dan hibah?

Untuk nak rancang pusaka setiap daripada kita kena tahu apa tujuannya. Selalunya kita :

1. Nak pastikan WARIS tertentu dapat HARTA tertentu.

2. Nak pastikan HARTA tertentu tak dapat kepada WARIS tentu.

Tapi bagaimana pulak perihal KITA? Siapa nak jaga kebajikan kita pulak bila semua harta kita dah HIBAH pada waris?

8 Tips Menyelesaikan Hutang Dengan Segera

0
menyelesaikan hutang

Hutang? Siapa suka hutang, tapi di masa sekarang, susah nak jumpa orang yang tak berhutang.. mesti ada punyalah, tak hutang duit, hutang budi 😀

Gurau2.. jangan stress2 baca artikel ni.. punyalah struggle kita nak bayar hutang supaya kita boleh jana aset yang lebih lagi, kan? Artikel ini akan memberikan anda 8 tips menyelesaikan hutang dengan pantas dan berkesan.

Medical Card Untuk Anak Angkat

0

ANAK ANGKAT. Anak angkat merupakan anak orang lain yang dipelihara (angkat) sebagai anak sendiri. Sekiranya proses pengambilan anak angkat ini dilakukan melalui undang-undang (wajib di kebanyakan negara).

Fenomena pengambilan anak angkat sudah menjadi kebiasaan di kalangan masyarakat kita terutamanya mereka yang belum dikurniakan cahaya mata (Ya allah.. kurniakanlah cahaya mata kepada mereka yang masih menunggu.. mudahkan urusan mereka untuk memiliki cahaya mata.. amin..)

Medical Card Takaful Ikhlas Mediplan, apa yang bestnya?

0
Takaful Ikhlas Mediplan

KEISTIMEWAAN MEDICAL CARD TAKAFUL IKHLAS (MEDIPLAN)

Medical card Takaful Ikhlas menawarkan medical card TANPA ANNUAL LIMIT (……) dengan harga yang mampu milik !!

Kelebihan medical card takaful ikhlas adalah :

  • Tiada had tahunan
  • Had seumur hidup sehingga 3.5 juta
  • Tiada Ko-takaful (jika kurang dari 10% had seumur hidup)
  • Tiada had tahunan bagi rawatan luar DIALISIS
  • Tiada had tahunan bagi pesakit luar kanser
  • 10% KENAIKAN harga bilik jika tiada tuntutan selama 3 tahun (penerangan di bawah)
  • Downgrade bilik dapat cash, upgrade bilik bayar beza
  • Bantuan tunai untuk kanser dan kegagalan buah pinggang
  • Tempoh matang sehingga 100 tahun
  • Kadar sumbangan caruman mampu milik
  • Dan lain-lain

Layari https://teamikhlas.com/index.php/medicalcard

 

Cara Agihan Gaji

0
cara agihan gaji

Tarikh yang selalu ditunggu-tungu adalah tarikh penerimaan gaji, tak kisahlah anda makan gaji atau bekerja sendiri, pasti ada habuan yang diterima setiap bulan. Adakah kita tahu cara agihan gaji yang sepatutnya?

Banyak benda dan banyak perkara yang perlu dilunaskan bila terima gaji sebagai contoh, bayar duit kereta, rumah, pinjaman dan perbelanjaan serta jangan dilupa sedikit simpanan. Tapi selalunya kita keliru mana yang perlu diutamakan. Cara agihan gaji yang tepat dapat mengelakkan kita daripada terperangkap pada hujung bulan.

Kad Perubatan Tiada Limit Tahunan Atau Limit Seumur Hidup?

0

Ha? Ada beza ke? Ya sangat berbeza.. dan perbezaan ini boleh menyelamatkan duit kita keluar tanpa diduga.. semua orang nak sihat, semua orang nak selesa dan yang paling penting semua orang nak gunakan medical card tanpa mengeluarkan duit sedia ada.

error: Content is protected !!